Egzotyczne smaki wietnamskiej kuchni

Kuchnia wietnamska jest lubiana i doceniana na całym świecie. Dzieje się tak głównie ze względu na to, że udało się jej zachować swoistego rodzaju autonomię i oryginalność. Oczywiście, dotarły do niej wpływy innych kultur, bo przecież Wietnam nie jest całkowicie zamknięty na inne państwa i owe obce kultury.

Wietnamskie smaki

 

I tak, między innymi od chińskiej kuchni zaczerpnięto gotowanie na parze i jedzenie pałeczkami, a od kuchni francuskiej bagietki i kiełbaski. Cechą charakterystyczną kuchni wietnamskiej jest jednak dużo większa aromatyczność przygotowywanych potraw. W dużej mierze jest to zasługa dodawania takich przypraw jak mielony imbir, kolendra i chili, które pomimo naturalnej ostrości niekoniecznie podnoszą pikanterię gotowanych dań. Przyprawy te oprócz aromatu mają również wiele ciekawych właściwości.

Imbir w kuchni wietnamskiej dodawany jest do potraw w postaci sproszkowanego korzenia, który wcześniej jest lekko opiekany na ogniu. Korzeń imbiru ma przykładowo właściwości poprawiające trawienie oraz rozgrzewające.

Charakterystycznym dodatkiem używanym w kuchni wietnamskiej jest sos rybny, który zastępuje sos sojowy, nie cieszący się sympatią wśród Wietnamczyków. Sos rybny powstaje w wyniku fermentacji nasolonych ryb, układanych w beczkach i wystawianych na działanie promieni słonecznych. Im dłużej proces ten trwa, tym lepszy jest powstały w jego wyniku sos. Produkcją zajmują się mieszkańcy nadmorskich wiosek.

 

Popularne dania kuchni wietnamskiej

 

Większość dań kuchni wietnamskiej jest gotowanych na parze. Najpopularniejszymi zupami kuchni tej części świata są zupa bambusowa i zupa pho, czyli rosół podawany z makaronem ryżowym, który serwowany może być o każdej porze dnia, zarówno w formie śniadania, obiadu lub kolacji. Cieszącym się największym powodzeniem daniem mięsnym jest bun cha, czyli pokrojone w cienkie paski mięso wieprzowe, marynowane w specjalnym sosie przygotowywanym na bazie imbiru, papryczki chili i czosnku.

Popularne i lubiane nie tylko w Wietnamie, ale również na całym świecie są sajgonki, czyli zawinięty w papier ryżowy i smażony na głębokim oleju farsz mięsny, połączony z warzywami, makaronem ryżowym i grzybami moon. Tradycyjnym deserem kuchni wietnamskiej są ciasteczka ryżowe oraz owoce lotosu gotowane w cukrze.