Wietnamskie tradycje kulinarne

Wietnam na niezwykle ciekawą historię i kulturę. Jej częścią niezaprzeczalnie już od wieków są słynne ciasteczka księżycowe. Co to takiego, jaka jest ich geneza, jak je zrobić?

Tet Trung Thu z ciasteczkami księżycowymi w roli głównej

 

Prawdziwym przysmakiem Wietnamuciasteczka księżycowe, które związane są z Tet Trung Thu czyli „świętem połowy jesieni”, kiedy to według Wietnamczyków księżyc jest najszczerszy i najjaśniejszy. Święto to bywa nazywane również Festiwalem Lampionów lub Festiwalem Księżyca. Zgodnie z tradycją, każda rodzina w tym czasie musi spożyć księżycowe ciasteczka wraz z bliskimi.

 

Historia ciasteczek księżycowych

 

Ich historia sięga XIV wieku, a legenda głosi, że w dawnych czasach powstańcy i buntownicy zapiekali w ciasteczkach… poufne informacje! Ciasteczka mogą być różnej wielkości, ale zawsze ich kształt jest okrągły, bowiem symbolizuje księżyc. Są dość słodkie i tłuste, a przez to niezwykle kaloryczne, niektóre z nich w zależności od przepisu mogą zawiera nawet do 60% cukru. Ciasto, z którego są wyrabiane powinno pachnieć ziołami.

Każdego roku powstaje kilka rodzajów ciasteczek księżycowych, które trafiają do sklepów już na kilka tygodni przed świętem. Mogą być one białe, wykonane z ryżu, nasion lotosu, dyni lub fasolki mung oraz brązowe, z jajek, wieprzowiny, orzeszków ziemnych i smażonej cebuli. Mogą też zawierać zupełnie inne nadzienie związane z lokalnymi tradycjami poszczególnych regionów Wietnamu, na przykład nadzienie owocowe. Zazwyczaj do ciasteczek podawana jest herbata i owoce. 

 

Przepis na ciasteczka księżycowe

 

Ciasteczka księżycowe można przygotować z powodzeniem samodzielnie w domu, zwłaszcza, że obecnie można znaleźć wiele sklepów oferujących egzotyczne składniki. Aby zrobić ciasteczka z prawdziwego zdarzenia, należy zaopatrzyć się w specjalną drewnianą foremkę. Jest to zadanie dość trudne, ale dla chcącego nic trudnego! Wystarczy na przykład dobrze przeszukać Internet.

Rodzaje nadzienia są bardzo różne, dlatego można nieco poeksperymentować. Jeśli chodzi natomiast o ciasto, jest ono bardzo proste do wykonania i co ważniejsze, nie wymaga pieczenia. Wystarczy do 80 ml ciepłej wody dodać 250 gramów cukru, 120 gramów mąki ryżowej (z prażonego ryżu kleistego) oraz aromat z kwiatów pomelo (kilka kropli). Po dokładnym wymieszaniu należy odstawić ciasto na pół godziny, aby stężało, bo początkowo będzie dość rzadkie.