Wietnam – bogactwo smaków, kolorów i zapachów

Wietnam to prawdziwy raj dla miłośników odkrywania nowych, egzotycznych smaków. Stoły na ulicznych targowiskach wprost uginają się pod ciężarem niepowtarzalnych, kolorowych owoców, które kuszą wyglądem i zapachem.

Niebezpieczny durian?

 

Oprócz znanych bananów, pomelo,  grejpfrutów znaleźć można również owoce charakterystyczne dla tego regionu takie jak na przykład durian. Jest to kolczasty owoc o owalnym kształcie, który osiąga wagę nawet do 5 kilogramów. Owoce rosną na 40-metrowych drzewach i właśnie z tego powodu durian uważany jest za jeden z najniebezpieczniejszych owoców świata. „Zderzenie się” z tak ciężkim owocem spadającym z dużej wysokości stanowi prawdziwe zagrożenie.

Wnętrze wypełnione jest miąższem, konsystencja i aromat przypominają nieco… budyń waniliowy. Dodawany jest do lodów, ciast i soków. Warto wiedzieć, iż owoc kilka dni po zebraniu zmienia zapach na wyjątkowo nieprzyjemny i trudny do usunięcia z pomieszczeń i z tego powodu owocu nie można zabierać ze sobą na przykład do samolotu.

 

Owoc smoka

 

Pitaya, nazywana również „owocem smoka” to przykład kolejnego egzotycznego owocu rosnącego w Wietnamie. Owoc ma przyjemny smak, lekko zbliżony do smaku kiwi, bogaty jest w witaminy. Używany głównie do wyrobu win i soków.

 

Gwiaździsty owoc? Oskomian!

 

W Wietnamie rośnie również oskomian, inaczej „gwiaździsty owoc”. Są to jagody jednego z wiecznie zielonych drzew, których cechą charakterystyczną jest podłużny przekrój przypominający gwiazdę. Owoc jest niezwykle soczysty, bogaty w wapń, żelazo i witaminy A i C. Posiada również kwas szczawiowy, dlatego jego spożywanie zaleca się szczególnie osobom borykającym się z chorobami  nerek. Smak oskomianu jest połączeniem słodkości z lekką kwaskowatością i doskonale smakuje zarówno na surowo, jak również jako składnik sałatek, dżemów i marmolad, a dzięki efektywnemu wyglądowi stanowi ciekawą ozdobę dla różnych potraw.

 

I jeszcze jeden „smoczy” owoc - longan

 

Jeszcze innym przykładem egzotycznego owocu jest longan nazywany „oczami smoka” ze względu na dobrze widoczną brązową pestkę wewnątrz przezroczystego miąższu, która wyglądem przypomina właśnie smocze oko. Jest to bardzo aromatyczny owoc w smaku przypominający nieco liczi, używany do słodko – kwaśnych potraw, zup i deserów.

 

Dżakafrut

 

Równie wyjątkowym, egzotycznym owocem jest dżakafrut, który osiąga ogromne rozmiary. Jego ciężar może dochodzić nawet do 10 kilogramów. Miąższ tego owocu jest słodki i soczysty, a jego nasiona niezwykle bogate w proteiny i w wapń. Przypominają w smaku kasztany i mogą być spożywane na surowo, gotowane albo suszone.