Najlepsze wietnamskie dania

Bogactwo smaków kuchni wietnamskiej powoduje, że można z ich pomocą odbyć prawdziwą egzotyczną podróż po tym wyjątkowym kraju. Ze względu na świeżość produktów używanych do przygotowywania potraw, a także ogromne bogactwo warzyw i owoców morza oraz używanie niewielkiej ilości oleju, kuchnia wietnamska jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na całym świecie. Poszczególne regiony kraju charakteryzują się stosowaniem różnych przypraw i składników.

Podróż po egzotycznych smakach kuchni wietnamskiej

 

I tak, na południu Wietnamu wyraźnie widać wpływy tajskie i indyjskie. Na terenach tych rozsmakować się można w pysznych i świeżych owocach morza. W tym regionie do potraw dodawane są cukier trzcinowy i mleko kokosowe, dzięki czemu dania nabierają lekkiego słodko-pikantnego smaku.

W centrum Wietnamu dominuje kuchnia wzorowana na cesarskim mieście Hue. Z tego też powodu posiłki składają się z kilku dań serwowanych w postaci małych porcji. Dania w tym regionie są nieco bardziej pikantne i treściwe.

Dania na północy kraju natomiast są zdecydowanie łagodniejsze i delikatniejsze, a w menu tego regionu dominują różnego rodzaju zupy, spośród których zdecydowanie najpopularniejszą jest prawdziwa wizytówka Wietnamu – słynna zupa Pho.

 

Wietnamskie dania, które trzeba spróbować

 

Listę najlepszych dań kuchni wietnamskiej, których po prostu trzeba spróbować będąc w tej części świata, otwiera oczywiście wyżej wspomniana zupa Pho. Jest to zupa gotowana na bulionie z szerokim makaronem ryżowym, warzywami i w wersji klasycznej z wołowiną, kurczakiem albo krewetkami.

Kolejnym daniem są sajgonki, które zna cały świat! W Wietnamie podawane są w nieco innej wersji. Klient dostaje oddzielnie papier ryżowy i składniki do faszerowania. Dzięki temu może samodzielnie wypełnić go według upodobań.

Jedno z najwyższych miejsc na liście dań z całą pewnością powinien zająć gorący kociołek Lau. Jest to zarazem metoda gotowania i podawania dania. Na środku stołu umieszczany jest duży garnek z gotującym się rosołem, do którego wrzucane są przez wszystkich biesiadujących poszczególne składniki, na które zgromadzeni mają ochotę. Mogą to być na przykład makarony, warzywa lub owoce morza.

Kolejnym daniem jest pikantna zupa Bun Bo Hue. Zupa składa się z wyrazistego rosołu wołowego oraz makaronu ryżowego z dodatkiem kiełków, chili, mięty i limonki.

Równie smacznym wietnamskim daniem są bagietki Banh Mi, sprzedawane na ulicznych straganach. Bagietka ta składa się z mięsa lub smażonego jajka, warzyw i dużej ilości przypraw. Przebywając w Wietnamie koniecznie trzeba spróbować również wołowiny Com Xao Bo, czyli grillowanego mięsa z dodatkiem warzyw i ryżu, a także pierożków Banh, smażonych w głębokim tłuszczu z mięsnym lub warzywnym farszem, podawanych z zieleniną i sosem.